• Een softwareontwikkelaar in Amsterdam verdient gemiddeld 57.407 euro, blijkt uit onderzoek van Talent.io.
  • Alleen in München (67.406 euro), Londen (66.000 euro), Berlijn (64.267 euro) en Hamburg (62.000 euro) is het beter verdienen.
  • Wel is Amsterdam de op een na slechtst betalende regio voor beginnende softwareontwikkelaars (38.250 euro).

Bedrijven in Nederland kampen al jaren met een tekort aan IT’ers. Dat is tijdens de coronacrisis niet anders. De vraag naar gekwalificeerd IT-personeel blijft onverminderd hoog.

De concurrentie tussen werkgevers is extra hevig bij softwareontwikkelaars. Bedrijven lokken personeel bij elkaar weg en houden sollicitatieprocedures zo kort mogelijk. Tekenbonussen of een Tesla van de zaak worden soms ingezet om IT’ers aan te trekken, vertelden recruiters aan Business Insider.

Lees meer: Tekenbonus, Tesla of een e-bike van de zaak: werkgevers trekken alles uit de kast in de strijd om IT-talent

Het is dan ook niet verrassend dat een carrière als softwareontwikkelaar goed verdiend. Maar wat is precies een marktconform salaris?

Talent.io, een recruitingnetwerk voor de techindustrie, analyseerde meer dan honderdduizend salarisvoorstellen die in 2019 en 2020 op het platform zijn gedaan. Via de van oorsprong Franse startup kunnen recruiters IT'ers benaderen voor een baan. Meer dan vijfduizend bedrijven maken gebruik van Talent.io, waaronder N26, Deliveroo en TransferWise.

Voor het onderzoek vergeleek Talent.io de salarissen van softwareontwikkelaars in tien Europese steden. Daarbij zijn de data voor steden Lyon, Lille, Bordeaux en Toulouse samengevoegd onder het kopje 'Régions'.

Dat is om twee redenen, aldus het recruitmentplatform: "Om te zorgen voor een dataset die groot genoeg is om tot significante inzichten te komen, en omdat steden als Lyon, Lille, Bordeaux en Toulouse een grotendeels homogene groep vormen wanneer het gaat over salarissen, in tegenstelling tot Parijs."

Hoe scoort Amsterdam? Uit het onderzoek blijkt dat het gemiddelde salaris voor softwareontwikkelaars in de Nederlandse hoofdstad 57.407 euro is. Alleen in München, Londen, Hamburg en Berlijn is het beter verdienen.


Voor beginnende softwareontwikkelaars is Amsterdam een relatief ongunstige plek om hun loopbaan te starten. Developers met minder dan een jaar ervaring verdienen 38.250 euro. Alleen in de Franse steden buiten Parijs ligt dat salaris nog lager.

Ter vergelijking: in München ligt het mediane inkomen voor een softwareontwikkelaar met minder dan een jaar ervaring op 50.000 euro.


Talent.io vergeleek ook de salarissen voor vier functies: back-end developers, front-end developers, full-stack developers en lead developers.

“Amsterdam is een interessante markt voor softwareontwikkelaars”, zegt Nicolas Meunier, mede-oprichter van Talent.io. “Back-end developers met meer dan zeven jaar ervaring behoren tot de bestbetaalde groep softwareontwikkelaars in Amsterdam. In 2020 kregen zij gemiddeld vijfduizend euro meer betaald dan front-end en full-stack developers. Bovendien kregen zij gemiddeld zelfs duizend euro meer betaald dan lead developers.”


Lees meer over solliciteren: